Componență administrativă locală• Consiliul local ComănaConsiliul local are initiativa si hotaraste, în conditiile legii, în toate problemele de interes local, cu exceptia celor care sunt date prin lege în competenta altor autoritati ale administratiei publice locale sau centrale. În România, Consiliul Local este o autoritate administrativă autonomă deliberativă, compusa din consilieri aleși în condițiile legii pe o perioadă de 4 ani. Consiliul Local se întrunește lunar în ședințe ordinare și, ori de câte ori este nevoie, în ședințe extraordinare. Consiliile locale sunt compuse din consilieri locali aleși prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, în condițiile stabilite de legea pentru alegerea autorităților administrației publice locale. |
• Consiliul local comuna Comăna
Consilier local: Coman Ioan (Partidul Național Liberal)
Consilier local: Comșa Lucian (Partidul Național Liberal)
Consilier local: Cucu Dorin Vasile (Partidul Național Liberal)
Consilier local: Dumitru Bogdan Gheorghe (Partidul Social Democrat)
Consilier local: Eleches Bogdan Robert (Alianța pentru Unirea Românilor)
Consilier local: Morar Liviu Emilian (Partidul Social Democrat)
Consilier local: Neamțu Rosalim (Partidul Național Liberal)
Consilier local: Nicușan Gabriel (Partidul Social Democrat)
Consilier local: Roșală Flaviu Mihai (Partidul Național Liberal)
Consilier local: Schiopea Ciprian-Constantin (Partidul Social Democrat)
Consilier local: Șerb Gheorghe (Partidul Național Liberal)
Consilier local: Socea Cătălin (Partidul Social Democrat)
Consilier local: Tănase Nicolae (Partidul Social Democrat)
Potrivit Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, primarul, consilierii locali, se aleg prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, mandatul fiecaruia fiind de 4 ani. Aceeasi lege stabileste ca toti alesii locali se vor organiza si vor functiona in temeiul autonomiei locale.
Autonomia locala = dreptul si capacitatea autoritatilor administratiei publice de a rezolva si gestiona treburile publice, in numele si in interesul cetatenilor pe care ii reprezinta.
Astfel, normele legale prevad ca primarii si consilierii locali functioneaza ca autoritati ale administratiei publice locale si rezolva treburile publice din comune, orase si municipii, in timp ce consiliul judetean se constituie la nivel de judet, avand rolul de a coordona activitatea consiliilor comunale, orasenesti si municipale.
Mai precis, raza de actiune a primarilor si a consilierilor este doar comuna, orasul sau municipiul in care sunt alesi, in vreme ce consiliul judetean si presedintele consiliului judetean realizeaza servicii publice la nivelul intregului judet.