Scurtă prezentare a comunei Comăna, Jud. Brașov

Monumentul eroilor ComanaComana este o localitate situata pe malul stang al Oltului si pe afluentul acestuia, paraul Comana care izvoraste din muntii Persani. Localitatea este cunoscuta din vechime ca centru administrativ din care se conducea partea de est a Tarii Fagarasului. Istoricii spun ca aici se afla un scaun de judecata cu 10 asesori. Comuna este formata din satul de resedinta Comana de Jos, Comana de Sus, Crihalma si Ticus si numara aproximativ 2800 de locuitori.

Primaria este condusa acum de un tanar edil, Viorel Grusea, un om energic si care vrea sa faca totul in scurt timp si, mai ales eficient.

Are 41 de ani, deruleaza afaceri de comert in localitate de mai multa vreme este „om cu stare” motiv pentru care, ne-a spus chiar el, a castigat alegerile locale din 2008 cu un procent zdrobitor in fata contracandidatilor sai: 61% din primul tur. De ce spune ca a avut acest succes? Pentru ca satenii il cunosc de om intreprinzator si oamenii stiu ca nu a venit la Primarie ca sa se imbogateasca, – si asta pentru ca are tot ce ii trebuie.

De cand a fost investit in functie s-a apucat sa munceasca la schimbarea pas cu pas a imaginii localitatilor arondate comunei. Mai intai a tinut sa se repare podul de acces catre scoala din Comana de Sus, apoi sa se inchida curtea caminului cultural – acolo intrau animalele care veneau de la pasunat sau cele care erau lasate la voia intamplarii prin sat. Dupa aceea a trecut la lucrarile interioare ale caminului, s-au inlocuit geamurile cu unele termopan si s-a montat gresie. Acolo exista acum si apa calda la bucatarie si la grupurile sanitare. Cum drumurile dau batai de cap oricarui edil, primarul Grusea a incercat la randu-i cu fondurile disponibile sa aduca imbunatatiri la Comana de Jos. Astfel a reusit sa realizeze 700 de metri de rigola betonata si sa repare drumul comunal. In privinta sanatatii populatiei, primarul Grusea ne-a spus ca a adus in Comana o familie de medici si in curad, spera ca aici sa se deschida si un cabinet stomatologic.

Poate putini dintre noi stiu ca la Comana de Jos exista o scoala de Arte si Meserii. Si aici s-au efectuat lucrari de modernizare: grupuri sanitare noi, usi si ferestre schimbate cu altele din termopan, igienizari, in total s-au investit aproximativ 200.000 de lei. L-am intrebat pe primarul Viorel Grusea ce atractii turistice ofera zona. Ne-a vorbit despre cele trei lacasuri de cult monumente istorice: biserica Sf. Nicolae care dateaza din secolul XVIII si biserica Greco Catolica ce poarta hramul Cuvioasei Paraschiva construita in jurul anului 1500, ambele din Comana de Jos. In satul comana de Sus exista biserica Adormirea Maicii Domnului construita in secolul al XVIII – lea.